Voor een goede verzorging van Tillandsia’s moet je het volgende weten:
Tillandsia's staan niet met hun wortels in de aarde om voedsel tot zich te nemen, maar Tillandsia’s gebruiken hun wortels om zich vast te zetten op een boom, een tak of in de dessert op een steen. Tillandsia’s hebben hun eigen manier om voedsel tot zich te nemen en onttrekken dus niets van de boom of plant waarop ze zich vastzetten. De bladeren van Tillandsia’s halen hun voedingsstoffen uit de lucht (zuurstof). Daar zorgen de Tricoms voor, die op de bladeren zitten. Daarom worden ze ook Lucht- of Air-plants genoemd en kunnen ze niet leven zonder frisse lucht. En natuurlijk hebben Tillandsia’s, wel water nodig en niet te vergeten licht.
Hoe groener een Tillandsia is, hoe meer water het kan verwerken en hoe minder (zon)-licht het nodig heeft.
Hoe witter een Tillandsia is, hoe minder water het nodig heeft, maar wel meer zon-(licht) het nodig heeft.
Zo heb je woestijn Tillandsia's die te maken hebben met grote temperatuurverschillen en lange periodes van droogte. Wat ze goed weten te overleven. Deze plantjes staan overdag in de brandende zon, terwijl in de nacht de temperaturen naar het vriespunt kunnen dalen.
Je hebt ook Tillandsia's die in de tropische wouden en bossen van Zuid Amerika leven. Deze Tillandsia's zijn veel groener en kunnen meer water verwerken. Wat ook wel moet omdat er in tropische bossen een hele hoge luchtvochtigheidsgraad heerst en een periode met veel regenval kent. Vandaar ook dat een aantal Tillandsia's het ook prima doen in keukens en/of badkamers.
Tricoms:
Zorgen voor de bescherming van Tillandsia's die in de warme woestijnen groeien, tegen de brandende zon. Tricoms zorgen ook voor de distributie van voedingsstoffen en de waterhuishouding bij Tillandsia's. Bij een flink aantal Tillandsia's zijn deze Tricoms duidelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld bij Tillandsia Tectorum zorgen de tricoms voor de witte kleur van het plantje. De bladeren van Tectorum zitten vol met de witte tricoms en maken dat het plantje onder de sneeuwvlokjes lijkt te zitten.
Andere Tillandsia's die in de bossen en wouden leven hebben meestal niet zoveel tricoms, maar zie je de witte vlokjes alleen aan de onderkant van de bladeren zitten, zoals bij de Ionantha's, die vaak alleen een zichtbare witte onderkant hebben.
Bij Tillandsia Butzii, die groen lijkt te zijn, zie je met een Macrolens een patroon van hele kleine witte puntjes op de bulb en bladeren zitten, die met het blote oog niet zichtbaar zijn. (Zie de 1e foto onder)
Ook Pups die net opkomen zitten onder de tricoms om het kleine plantje van de voedingsstoffen te voorzien en te beschermen tegen de zon. Op onderstaande foto's (met Marcolens gemaakt) zijn de verschillen van de hoeveelheid tricoms duidelijk te zien.
Butzii met kleine witte puntjes Een Tectorum, vol met Tricoms En een macrofoto van een Tectorum blad
Bij Pup Ionantha, en de Abdita-pup zie je duidelijk dat ze vol zitten met tricoms, terwijl beide pups niet groter zijn dan 0,5 cm..
WAT DOEN TRICOMS?
Tricoms zijn net kleine schoteltjes, die zich kunnen inklappen en uitklappen. Zoals je op de macrofoto kunt zien van Tillandsia Pruinosa, waar de Tricoms duidelijk zichtbaar zijn.
De tricoms bedekken, als ze uitgeklapt zijn, het hele blad zodat deze beschermd is tegen de brandende zon. Als de zon onder gaat, dan zullen de tricoms zich opklappen, zodat het blad niet meer afgedekt is en er vocht en voedingsstoffen tot de bladeren door kunnen dringen.
De tricoms zijn dus van levensbelang voor de Tillandsia's. Het is daarom belangrijk te weten, dat als je een Tillandsia ergens in zet je de tricoms beschadigd. Als dat wel gebeurt, dan is er een stukje van het blad wat niet beschermt is, zoals op de onderste foto's te zien is.
Tricoms zorgen er ook voor dat bladeren kunnen herstellen als ze bijvoorbeeld door een val, geknakt blad hebben. De Tricoms zullen op de randen van het geknakte blad hun werk doen, zodat het blad zich kan herstellen en er alleen een bruin streepje op het geknakte blad achterblijft, en gewoon verder groeien,
Op onderstaand filmpje krijg je ( in Engels) uitleg over groene en witte Tillandsia;s
Een een filmpje hoe je je Tillandsia er tiptop uit kan laten zien, door het verwijderen van enkele blaadjes of wortels.
Een Cluster (bolletje) van Ionantha's en een Cluster die in bloei is en daarna weer nieuwe Pups voortbrengt.
Caput Medusae met één Pup, die onderaan de bulb van de moederplant groeit. En een foto van een Cluster Tillandsia Butzii. Hier zie je dat er meerdere Pups groeien in een wirwar van wortels en bladeren.
Multiflora Pupje wat iets groter is dan een speldenknop.. En dan blijkt dat er nog een Pupje bij is gekomen. Van speldenknop naar 2 cm groot.
Je kunt 2 dingen doen met de pups. Je kunt ze laten zitten aan de moederplant en de natuur haar gang laten gaan, dus de pup bij de moederplant laten uitgroeien tot ze zelf ook pups krijgt,
Je kunt de pup ook voorzichtig van de moederplant afdraaien tot het loslaat. Het is aan te raden om met het verwijderen van een pup te wachten tot het zo groot is als ongeveer de helft van de grootte van de moeder. Dan heeft de pup het meeste kans om uit te groeien tot een volwassen plant. Mocht je een Tillandsia hebben waar pups bij goeien, dan is het aan te raden om de moeder met pup(s) hetzelfde te blijven verzorgen als je deed. Niets veranderen!
Het komt ook regelmatig voor dat er een Pup van de Moederplant afvalt, terwijl de Pup nog klein is. Je kunt de kleine Pup dan in een schaaltje met wat bodembedekking leggen, in de hoop dat de Pup gewoon verder groeit in helder licht en regelmatig een beetje regenwater.
Klik op de onderstaande link en je krijgt een filmpje te zie over het verwijderen van Pups
© 2021 www.tillandsiafantasy.nl - Powered by Shoppagina.nl